Ceaiuri care vindeca. Invata amestecuri pentru 101 ceaiuri speciale
• Impotriva stresului • Impotriva durerilor • Sanatate in fiecare anotimp • Intarirea imunitatii
O carte minunata acoperind toate aspectele artei realizarii de amestecuri pentru ceaiuri din plante. - Rosemary Gladstar, autoare a bestsellerului Plante medicinale – Ghid esential
Descopera puterea vindecatoare a plantelor prin procesul simplu, dar datator de satisfactii de a amesteca ceaiuri de plante delicioase. Promoveaza vindecarea si echilibrul cu remedii precum Calmant pentru gat iritat, Ceai pentru tensiune si Ceai hranitor post‑partum sau delecteaza‑te cu amestecurile sezoniere mai usoare precum Ceai cu cardamom si trandafiri, Chocolatl si Ceai rece cu lamaie si ghimbir. Indiferent ce cauti, fiecare dintre aceste ceaiuri este gandit pentru a incanta simturile si a hrani corpul.
• Foloseste ierburi proaspete pentru leacuri mai puternice si o aroma mai buna
• Personalizeaza amestecurile pentru a obtine exact ce ai nevoie
• Conecteaza-te la ciclurile naturii din zona in care locuiesti
Sarah Farr este fondatoarea a doua firme specializate in ceaiuri din plante – Harbor Herbalist si Bird's Eye Tea. Farr cultiva sau culege din natura multe dintre ierburile folosite in amestecurile ei si are si o ferma proprie, Orchard Botanicals.
Fragment din volumul "Ceaiuri care vindeca" de Sarah Farr:
"Cum pregatim un decoct
Amestecati o lingura de ceai pentru fiecare cana de apa rece, intr-un vas cu capac. Daca aveti timp, lasati plantele la macerat cateva ore in apa rece, pentru a mari volumul plantelor uscate. Aduceti treptat plantele la punctul de fierbere, apoi dati focul incet. Lasati plantele sa fiarba la foc mic intre 20 si 45 de minute. Luati-le apoi de pe foc si strecurati ceaiul.
Plante proaspete
Cele mai multe ceaiuri din aceasta carte sunt gandite pentru plante uscate (cu exceptia cazurilor in care se mentioneaza altfel). Insa daca aveti o gradina sau va place sa culegeti plante salbatice, puteti face ceai atat cu plante proaspete, cat si cu cele uscate. Mi s-a spus candva ca extractele sunt mai eficiente in cazul plantelor uscate, deoarece structurile lor celulare slabesc in urma procesului de uscare. Pe de alta parte, plantele proaspete sunt ideale pentru ceaiuri cu arome delicate. Cand recoltez plantele, incerc sa ma gandesc unde anume in planta este concentrata cea mai mare cantitate de energie. Primavara, planta consuma o cantitate uriasa de energie pentru cresterea frunzelor, deci acela este momentul in care recoltez frunzele (cu mult timp inainte ca planta sa fi inflorit). Adunati florile cand sunt boboci sau chiar inainte sa atinga inflorirea deplina. Culegeti fructele la maturitate. Adunati semintele cand mai au putin si se scutura de pe planta, iar radacinile recoltati-le toamna, cand energia plantei s-a retras sub pamant, sau primavara devreme, dupa amorteala de peste iarna. Exista si destul de multe exceptii. Indiferent de situatie, este important sa stii ce parte a plantei contine hrana sau compusii cu proprietatile medicinale pe care le cautati.
Infuzie la cald cu plante proaspat culese
Cand lucrati cu ierburi uscate, cel mai adesea acestea sunt deja taiate si cernute. In cazul plantelor proaspete, trebuie sa le rupeti in bucatele cu blandete sau sa le tocati marunt cu un cutit. Deoarece plantele proaspat culese au un continut mare de apa, va trebui sa umpleti borcanul (sau alt vas) pentru a obtine un ceai puternic."